Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • +90 312 222 64 70

Statik Proje

Bir yapının inşası için iki ayrı proje gerekmektedir. Bunlardan biri mimari proje biri ise statik projedir. Mimari projede amaç bina kullanıcıların istekleri göz önünde bulundurularak şekillendirilmektedir. Statik proje amacı ise mimari projenin yapılmasıdır. Mimarlar, bir bina yapılmadan önce istenen tüm özellikler göz önünde bulundurularak binanın çizimini yaparlar. Yapı eğer çok katlı yapılacak ise her kat için ayrı çizimler yapılması gerekmektedir. Kat planları döşeme üzerinden kesilir ve aşağı bakılan yönde çizimleri yapılır. Kat planlarında merdiven, kapı, duvar, pencere, kaplama türleri ölçüleri ile birlikte çizilmektedir.

  Statik Proje

  Statik projeler mimari projelere uygun olarak inşaat mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Ölçekler yapı özelliği ve büyüklüğüne göre hazırlanır. Çelik, yığma, betonarme ve buna benzer yapıların türlerine uygun olarak tüm kat planları, kesitleri ve detayları hesaplanmaktadır.  Hesaplamalar yapılırken fiziksel parametreler ile zemin, yapı, temel ilişkileri de göz önünde bulundurulmaktadır. Temel tasarımlar belirlenirken uygun standartlar ile ve bakanlığın da yayınlamış olduğu Zemin ve Temel Etüdüne uygun olarak yapılması gerekmektedir.   İnşaat mühendisleri kat planlarını döşemeden keser ve yukarı doğru gösterir. Statik projeler inşaat mühendislerinin bağlı olduğu yetki belgesi bulunan statik proje firmaları tarafından yapılır.  Mimar ile birlikte statik, mimari, elektrik, mekanik projeler hazırlanır. Bu projelerin belediyenin onayından geçmesi ve bina ruhsatının alınması çok önemlidir.

  Statik Proje Yapısı

  Statik projelerin yapısı binanın yapılacağı malzemenin betonarme olması ya da çelikten üretilmesi gibi konular göz önüne alınarak şekillendirilir.   Paftalarda genel olarak teçhizat, döşeme, temel, kolon aplikasyonları, kiriş açılımları, bunların hesapları, kullanılacak demirlerin boyları ve çapları, kaç adet kullanılacakları ve nerelerde kullanılacakları yer alır. Demir çapları genelde mm olarak ifade edilir. Fakat projelerde cm kullanılmaktadır.  Projenin hazırlandığı antetli paftalar üzerinde kapak bilgileri de bulunmaktadır. Kapakta yapının sahibi ile ilgili bilgiler ile hazırlanan yapının bilgileri de bulunmaktadır.

  Statik projelerin hazırlanmasında doğru okuması ve ciddi bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Statik çizimler yapılırken en önemli konu statik hesaplamalardır. Bu hesaplama ile birlikte binaların sabit ve hareketli yüklere karşı tepkileri de hesaplanmaktadır. Bu aşamada binanın maliyeti ile birlikte statik projelerin bedeli de bulunur. Hesaplama yapılırken binanın kaçıncı dereceden deprem bölgesi olduğu ile ilgili bilgiler de hesaplamalara katılmaktadır. Hesaplamalardan sonra proje çizimlerine geçilmektedir.

  Statik Proje Çizim Aşamaları

  Statik proje çizim aşamaları oldukça ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yer döşemesi kalınlığı ve binanın eksen eğikliği gibi ayrıntılı konular bu proje içerisinde çizilmektedir. İletişim için tıklayınız.

Hızlı iletisim
Uzman Personel
Hızlı iletisim